Alkohol är inte farligare för kvinnor

Jag har alltid funderat över den rekommenderade mängden alkohol som finns. Skillnaden mellan män och kvinnor är ganska stor, och jag kan inte riktigt förstå hur än kvinna på 60 kg skulle löpa mer risker vid alkoholintag än en man på 60 kg. Vikt verkar ju nämligen vara det centrala i det här fallet. Nu har vi alltså fått svar på den frågan: Kvinnors gräns är felaktig.

Det som stör mig mest är att de väljer att inte ändra gränserna utan att ge vettiga förklaringar på varför. Är det den sociala bilden av att kvinnor inte bör dricka lika mycket som män som står bakom? En sådan anledning skulle vara föråldrad och dum idag. Eller är det så att rekommendationen för män egentligen sitter för högt och man inte vill sänka den för att folk skulle bli arga? Det är också en dum anledning. Tänk de män som inte tror att de dricker för mycket, men egentligen ligger på riskzonen i så fall. Även om de försökte ta reda på det skulle de aldrig få veta.

Oavsett vad så frustrerar det mig att de skiljer på någonting utan att ha vetenskaplig grund för det. Vad är det för könsnorm som man vill dölja sanningen med den här gången? Det verkar mycket rimligare att skillnaderna borde ligga i riskbeteende och vikt snarare än i kön.

Kvinnor får i dagsläget dricka 9 glas vin i veckan och mannen 14, vore det då inte rimligast att lägga en gemensam gräns? Inte för att kvinnor ska börja dricka mer bara för att de kan, för det tror jag inte kommer bli det direkta resultatet av det här, utan för att vi än en gång ska se att det faktiskt inte är någon skillnad på män och kvinnor.

2 reaktion på “Alkohol är inte farligare för kvinnor

  1. Johanna Sjödin

    Jag var på samma fest som en kvinna som kunde dricka ett helrör whisky innan hon blev i närheten av berusad. Dyr fylla, tänkte jag. Hon var lång och hade rätt mycket kroppsfett. Hon hade säkert också höjt sin toleransnivå genom att festa en del – hon hängde i studentkretsar.

  2. ida

    Vad jag har läst angående begränsningen för vad kvinnors alkohol vana bör vara är baserat på det faktum att kvinnors kroppar består av mer fett och mindre vatten än män och att kvinnors hjärnor är känsligare. Kvinnans hjärna börjar ta skada av ett alkohol missbruk redan efter 2 års missbruk och mannen kommer till samma stadie ungefär 4 år senare i ett lika långvarigt missbruk. Så när jag läst om det så är det inte orimligt att kvinnor bör dricka mindre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>