Vegetarisk utmaning

Jag satt vid det underbara Google Reader och då stötte jag på Katarinas senaste inlägg som tog upp ett förslag om vegetariska måndagar. Som jag redan tror jag har gjort tydligt så är vegetarisk mat ingenting för mig, utan jag riktar mig till alla andra, men speciellt till Annika och Ingrid som är de stora vegetarianerna.

Först hade jag bara tänkt lämna en kommentar på Katarinas blogg, men fick en mycket roligare idé. Kommentaren jag började skriva på men inte postade följer här:

Det skulle bli pannkakor för mig varje måndag i så fall. Om de inte snabbt uppfinner några andra goda vegetariska rätter, men jag är tveksam. Har ännu inte lyckats hitta en enda där det inte känns som att köttet saknas, eller där man inte använt ett dåligt köttsubstitut, som quornfärs istället för köttfärs eller falafel istället för köttbullar.

Av detta följer en enkel utmaning som det är helt upp till den som känner för det att acceptera, men det är ju vettigt om man känner mig IRL för att kunna ha möjlighet att genomföra den. Målet med utmaningen är helt enkelt att uppfylla Annikas och Ingrids dröm, att göra hela världen vegetarisk (läs: minska världens köttkonsumtion), varför dessa bör vara mest motiverade. Steg ett för att nå detta mål är vad utmaningen handlar om, att omvända personen som skyr den vegetariska maten (dvs jag, om det var någon som missade detta). Eftersom kött är något fantastiskt så är det omöjligt att få mig att bli vegetarian, men det är inte omöjligt att tvinga på mig vegetariska måndagar om det visar sig finnas god vegetarisk mat som man kan variera mellan de olika måndagarna.

Detta behövs för att jag skulle överväga att införa vegetariska måndagar:

* Minst fyra olika välsmakande vegetariska rätter, som inte har ”den vegetariska smaken”, inte är tillagat med ett köttsubstitut och inte ger intrycket ”det här skulle vara godare med kött till”. Rätterna ska inte vara avancerade att tillaga, de ska heller inte ta lång tid att göra utan ska kunna slängas ihop en vanlig måndagskväll.

* Rätter som innehåller fisk och skaldjur räknas inte då dessa endast är demi-vegetariska.

Bästa sättet att övertyga mig är att laga rätten, eftersom jag inte lagar någonting som jag är övertygad om att det är äckligt. Dock bör alla som skulle få för sig att laga någonting veta att de inte ska ta illa upp om maten inte smakar gott eftersom jag generellt inte gillar vegetarisk mat. Den som orkar laga mat till mig kan ju säga till. Jag förväntar mig inte att någon kommer göra det och jag förväntar mig inte att hitta några goda vegetariska maträtter även om någon nu gör det. Jag kommer fortsätta använda ”all vegetarisk mat är äcklig” som argument för att inte äta vegetariskt till någon motbevisar detta.

11 reaktion på “Vegetarisk utmaning

 1. Viktor

  Om någon har ett recept att använda i den här utmaningen (med eller utan den ”vegetariska smaken”) så vill jag gärna ha det. Jag har redan blivit halvt omvänd, men hittar jag inte några nya rätter snart som passar in på beskrivningen så kanske jag går tillbaka. Jag behöver dock inte få maten lagad; jag nöjer mig med att få receptet.

 2. Aki

  Det finns en enorm mängd vegetarisk färdigmat som är utmärkt god, exempelvis Quornprodukterna i frysdisken på t ex Maxi. Många är äckliga, och det är svårt att lära sig djungeln, men när man väl lär sig så. Problemet är hur dyra de är. Annars finns exempelvis linsgryta, bönburgare och rattatouille om man vill tillaga själv. Exempelvis McDonalds har en urusel vegoburgare, men om du går till Max och beställer en greenburgare får du någonting som i min mening är godare än en vanlig hamburgare. Prova.

 3. Annika

  Okej, jag är beredd att anta utmaningen, men då behöver jag svar på några frågor. Dessa saker ingår i vissa recept som jag tycker är mycket goda, därför behöver jag svar:
  Tycker du om halloumi?
  Tycker du om fetaost?
  Tycker du om spenat?
  Tycker du om linser?
  Inte bara kan äta, utan är det något av detta du tycker om, alltså gärna äter?

 4. Rävöra Inläggsförfattare

  Aki: Jag har smakat olika sorters quornfärs och andra vegetariska grejer eftersom min lillasyster äter det, hittills har inget smakat speciellt gott. Max gör godast hamburgare också, jag kan tänka mig att testa en greenburgare på Max någon gång :)

  Annika: Halloumi tycker jag inte alls om, det är alldeles för segt och smakar gummi. Fetaost däremot är helt okej, men det beror på vad man har det i. Spenat som växten (inte själva spenatröran) är också ganska gott. Linser är jag skeptisk emot, har inte ätit det så mycket, eftersom det är ett typiskt köttsubstitut för vegetarianer.

 5. Katarina

  Men nu tog det ju flera dagar innan jag upptäckte ditt inlägg, du kunde ju kommenterat iaf :p (Och förlåt för att jag inte har läst, jag har haft blogguppehåll ett tag).

  Men Matilda, du gör det ju inte lätt för dig och för andra. Man ska väl vara öppen för förslag? Annars borde du ju vara negativt inställd till allt du ännu inte vet något om?! Du VET inte än att all vegetarisk mat är äcklig. Ställ inte en massa krav utan låt dig överraskas. Jag hejar på Annika och Ingrid.

  Å andra sidan, du måste inte äta helvegetariskt. Minska bara köttkvoten och ät mer rotfrukter, varje måltid till exempel. Det gör jag. Och andra gånger äter jag mer miljövänliga alternativ: kyckling istället för nöt, årstidsbaserat (köper inte grönsaker och frukt från halva jordklotet) osv.

 6. Rävöra Inläggsförfattare

  Intressant… man brukar få trackbacking till sitt inlägg, fick du inte det?

  Men jag har smakat mycket vegetasrisk mat, min lillasyster är vegetarian så jag vet att det inte är gott. Och nej jag har inte testat allt, utan jag säger bara att det är äckligt till motsatsen har bevisats. De saker jag har listat där uppe är saker som jag ofta tänker på när jag äter vegetarisk mat, att det mesta smakar likadant eller att köttet direkt saknas. Jag tycker jag är öppen för förslag som kan tänka mig att inte äta kött en gång i veckan om jag hittar alternativ eftersom kött är himmelrike för mig.

  På tal om rotfrukter så är potatis den enda tillagade rotfrukten jag äter. Jag tycker väldigt illa om tillagade morötter eller varför inte rotmos (blää). Morötter i sallad eller rödbetor till pyttipanna är gott, men absolut inte när de är kokade, stekta, grillade, ugnsbakade eller nåt åt det hållet.

  Det finns självklart rätter utan rent kött som jag tycker är goda. Mamma brukar göra någon räk- och curryröra som är jag gillar (minus alla tillagade grönsaker i). Jag åt vegetariska biffar på Katedral en gång som faktiskt var goda, men när jag försökte göra laxbiffar hemma (vilka såg jättegoda ut i kokboken och liknade de vegetariska biffar jag hade ätit) så blev det katastrof.

  Att jag tycker om kött betyder ju inte att jag äter en stor flintastek med liten klick potatissallad till varje dag (även om det lät lockande nu när jag tänkte på det). Det ska ju vara lagom fördelat. Potatisgratäng är ju jättegott, men det blir väldigt tråkigt utan kött till (tro mig, jag har testat).

 7. Katarina

  Okej, mycket du säger stämmer väl. Jag tror inte heller att du bara äter kött som huvudsaklig föda. Men jag kan väl bara påpeka att jag tror att huvudsaken till att du saknar kött är väl när det inte är tillräckligt varierad mat. Som sagt, enbart potatisgratäng? :p

  Å andra sidan är ju pannkakor gott, har du prövat med spenat i? Det smakar inte så mycket spenat men bidrar till att du får i dig mer av alla essentiella näringsämnen. Crepes med svampstuvning är ju också himmelskt gott. Jag får nog bjuda på tre-rätters någon gång när jag flyttat till lägenhet med riktigt kök!

 8. Rävöra Inläggsförfattare

  Crepes med svampstuvning är himmelskt gott, verkligen, men jag har inte kunnat äta svamp på flera år ordentligt sen jag blev matförgiftad av det. Pannkakor med spenat däremot låter som en hädelse mot pannkakorna… Vad gäller den inte så varierande vegetariska maten så har jag ju testat olika, och inte bara enbart potatisgratäng (det var den dagen den enda matlådan i frysen, tyvärr).

  Måste dock säga att jag idag smakade Julius, (en kompis i klassen)s, matlåda som bestod av pasta och någon enkel spenatröra och den var väldigt god. Jag tror dessutom att kött inte skulle tillföra någonting extra till den rätten (om man inte gjorde sig till med oxfilé eller lammstek eller något annat överdrivet dyrt men underbart gott). Så jag har hittat en rätt, nu ska jag bara skaffa mig receptet på den också!

 9. hanna

  Kom hem till mig. Jag lagar sjukt god mat och allt är vegetariskt. Jag tror du bara bara har fördomar. En del mat är äcklig helt enkelt, oavsett om den innehåller kött eller är veggo.

 10. Rävöra Inläggsförfattare

  Jag får väl komma hem till dig och testa ;) Men du har en svår uppgift när det gäller att få mig att tycka om det… :P

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>