Jag är också en man

Jag är precis som vilken man som helst. Behandla mig därefter.

Könsnormativiteten diskuteras hela tiden och man säger hela tiden att den motverkas. I det stora hela händer det saker. Kvinnor blir mer accepterade på vissa typiskt manliga yrken, tvärt om är inte lika självklart, men ändå accepterat. Problemet är att trots att vi förändrar det stora perspektivet så förändras inte detaljerna – våra egna fördomar och tankar om ”hur det ska vara”. Jag är inte bättre än någon annan, jag går själv ut med fördomar och dömer folk för deras kön innan jag lärt känna dem, men vi måste bli medvetna om att vi gör det för att kunna motarbeta det.

Jag går en väldigt mansdominerad utbildning i och med att jag pluggar till civilingenjör. Tjejerna räknas till att vara ungefär 10% av de som studerar på just mitt program. I denna mansdominerande kultur är det inte lätt att gå in och säga att man ska behandla alla likadant oavsett vilket kön de tillhör, diskussioner som hålls behandlar gärna ”kvinnans mysterium”. Att jag får frågan varför kvinnor beter sig på ett visst sätt i en viss situation beror på att jag själv råkar vara född med kvinnliga reproduktionsorgan. Att jag kan svara (om jag nu kan svara) har ingenting med dessa organ att göra utan snarare att jag alltid har tyckt att det har varit intressant i att försöka sätta mig in hur andra personer tänker i vissa situationer.

”Men det är typiskt kvinnor att vara intresserad av sådant!” får man ofta höra eller ”Så tycker du bara för att du är tjej”. Jag har inte tilltagit mig åsikter, intressen eller val i mitt liv för att jag är tjej. Däremot har vissa val jag har gjort varit mer socialt accepterade för att jag är tjej. Att som tjej idag läsa till civilingenjör är ingenting som någon reagerar på trots att det från början är ett typiskt manligt yrke. Väljer du som tjej civilingenjör förväntas du fortfarande vara en tjej, med allt vad det innebär.

Som tjej förväntas du ha olika klänningar på dig varje gång det är någon fest medan det för killen räcker att ha på sig en skjorta till jeansen. Som tjej förväntas du raka dig på benen, annars anses du äcklig, medan killar får gå hur håriga de nu vill vara – även i ansiktet. Som tjej förväntas du ha viss känsla (om inte intresse) för kläder, hår och smink.

Jag har aldrig varit en typisk tjej. Låt oss ta Barbieexemplet. Jag vet inte hur många gånger jag och mina tjejkompisar var oense om vad man skulle göra med barbiedockorna. De flesta ville klä dem och fixa deras hår, medan jag tyckte det var mycket roligare att låta dem åka på semester och faktiskt få dem att göra någonting. Fick jag bestämma helt så skulle jag troligtvis byggt en rymdstation med lego. Det var en av mina favoritlekar som jag och pappa brukade göra när jag var liten.

De flesta tjejer håller sig dock till detta könsnormativa sätt hur tjejer nu ska vara. Ibland tycker jag att man kan hårddra lite och säga att många tjejer på min utbildning måste trycka på sin kvinnlighet för att visa på att det går kvinnor där. Jag går åt andra hållet. Gång på gång försöker jag få mina klasskompisar att förstå att jag inte är en tjej, utan en man precis som de. Att försöka passa in i normen är kanske att acceptera den, men det kan vara svårt att göra annat om man inte vill bli behandlad annorlunda.

Något av det jobbigaste jag var med om (rörande den här frågan), som verkligen kändes, var då några av mina klasskompisar fick träffa min pojkvän och mitt i en konversation (i vilken jag inte var delaktig, men dock närvarande) kallade mig för ”flickvännen”. Istället för att vara deras vän så blev jag min pojkväns tillhörighet, trots att de kände min pojkvän sämre än mig. Jag kan minnas få tillfällen, förutom i början då de inte lärt sig Gunnars namn, som de kallat Gunnar för ”pojkvännen”.

Mitt mål, för mig själv och för tillfället, är inte att få alla män att se alla kvinnor som män, eller tvärt om. Mitt mål är att få mina manliga klasskompisar att se mig som en man. Där man innebär en person som man kan snacka med, ta en öl med, och behandla precis som alla sina andra manliga vänner.

Detta var aldrig någonting jag funderade på under gymnasiet. Vi var en bunt tjejer och killar som var ganska lika, men ändå olika, på sina sätt. Där spelade det aldrig roll vilket kön du var. Det enda som betydde någonting var att du var du och du fick frågor om saker för att du var du. Det var en självklarhet för mig då varför könsnormativiteten slog mig med ett hårt slag i ansiktet när jag började plugga civilingenjör i år. Jag undrar vad det var för konstig, lycklig bubbla jag levde i under gymnasiet.

7 reaktion på “Jag är också en man

 1. Kalle W

  Jag håller med om nästan allt. :)

  Återigen om att bli man.

  ”Mitt mål är att få mina manliga klasskompisar att se mig som en man. Där man innebär en person som man kan snacka med, ta en öl med, och behandla precis som alla sina andra manliga vänner.”

  Tja, främst formuleringen. Se mig som en man- det borde väl handla om likabehandling. Att man behandlar män och kvinnor med samma respekt osv. Men knappast vill du bli sedd som en man? Om både mannen och kvinnan i vårt samhälle är bundna av sin egen norm, då är väl lösningen knappast att utgå från vilken norm som är bäst, utan att istället komam förbi normerna och jobba för att upplösa dem. För så fort du säger att du vill bli behandlad och sedd som en man, har du också skapat en norm som är eftersträvansvärd. Det manliga= det goda och det eftersträvansvärda.

  Problemet som kan uppstå behöver heller inte vara helt bundet till ens kroppliga kön. Kan man dra slutsatsen att så fort en kvinna blir exkluderad av män handlar det om systmatisk könsdiskriminering? Knappast. Det kan mycket väl handla om personkemi och andra saker som rör individen och inte könet. Nu tror jag självfallet inte att det gäller dig, men det är viktigt att ha individaspekten i åtanke.

 2. Rävöra Inläggsförfattare

  Jo, jag håller med om att jag kanske ser det manliga som det eftersträvnadsvärda. Jag kan väldigt ofta se saker som är typiskt kvinnliga som löjliga och meningslösa. Sedan finns det ju många saker som män gör som jag tycker är idiotiska och meningslösa. Egentligen skulle jag väl säga att det jag tycker är mest eftersträvnadsvärt ligger mellan hur män och kvinnor är (kanske lite mer åt det manliga hållet). Jag är inte perfekt, men sedan är jag för alla försök att sudda ut normerna och stödjer dem. Detta för att jag vet att det jag tycker inte är det bästa. Jag håller med dig, en upplösning är det bästa att sträva mot, men personligen tror jag inte att jag kan klara att kämpa för det där jag befinner mig. Det skulle jag nämligen ses att jag gör det ”eftersom att jag är en kvinna”.

  Självklart kan män utesluta en kvinna och tvärt om pga andra anledningar än ens kön. Det är jätteviktigt att se vad som är kopplat till individen och vad som är till könet. Om en grupp män inte umgås med en kvinna som är typiskt kvinnlig för att de inte gillar folk som är typiskt kvinnliga så är det okej, men om de antar (utan att känna kvinnan) att hon ska vara på det här sättet för att hon är kvinna och utesluter henne därför så är det könsdiskriminering. Det är det vi vill komma ifrån, och som jag gärna vill komma ifrån. Jag vill inte att folk ska anta att jag är på ett visst sätt för att jag är tjej.

 3. Meglio

  Vore det inte bättre att bli sedd som en individ, vare sig kvinna eller man. Eller som kvinna på samma premisser som man. Att bli sedd som en kvinna som man kan ta en öl och snacka skit med…det behöver man ju inte, som du säger, vara man för att göra liksom.

 4. Rävöra Inläggsförfattare

  Problemet, tycker jag, ligger i att i orden kvinna och tjej finns redan en massa fördomar gömda. Väldigt många av dessa fördomar identifierar jag mig inte med. Därför så skulle jag helst inte vilja bli sedd som ”kvinna”.

 5. Julls

  För att fortsätta på föregående mening: Precis som det finns en massa fördomar gömda i substantivet ”man””! Varför för enkelhets skull inte se det bästa i män och det bästa i kvinnor och eftersträva detta som individ. Män exkluderar män trots att de är män, och att bli sedd som man innebär inte att man inkluderas.
  Jag upplever något besläktat med ditt problem själv. Jag inkluderas inte direkt av kvinnorna i min kurs (bara en mindre grupp, och det är fortfarande ett mysterium för mig varför det är på detta viset). Icke-inklusionen är ej synonym med exklusion, snarare ett fenomen av likgiltighet. Med männen är situationen annorlunda, de är mer bemötande trots att vi saknar närmare relationer än att vi har sett varandra i korridorerna och på föreläsningar. Jag har i regel en trevligare fikapaus med männen än med en random grupp kvinnor.
  Människor är bra mystiska! :)

 6. Pingback: Rävöra » Blog Archive » Hatet mot normen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>