Bara 4års studiemedel?

Jag vet inte riktigt vad jag ska tro, men om det är sant blir jag lite rädd. Jag läste på en artikel på DN (via en facebookgrupp) så vill den studiesociala kommitéen (vad det nu är) sänka till att man bara tilldelas studiemedel i fyra år!

Frågan är vad de tänker med… min utbildning som jag går är 5år lång! Hur ska man kunna avsluta en fullständig utbildning om man inte har råd att bo och äta? Alla har inte möjlighet att jobba vid sidan av studierna och även om man har det så försämrar det resultaten. Är det meningen att man ska tälta utanför Campus och äta granbarr det sista året på utbildningen? Det är ingen logik i det här.

Drabbas gör också de som valt fel och måste välja om. Kanske vill man låsa fast folk och inte låta dem välja om? Visst kan det kännas onödigt att dela ut pengar till folk som inte kan bestämma sig, det kan jag hålla med om, men det är elakt att försöka tvinga människor att göra saker de inte vill. Det verkar dock fortfarande som de har missat oss alla som går in på 5åriga utbildningar. Om de väljer att ge folk mindre studiemedel kommer färre välja att plugga på linjer som är längre än den tid man kan få studiemedel för…

Enligt artikeln ska man kunna förlänga studiemedlet med ytterligare två år om man går en längre utbildning, men sådant är krångligt. Byråkrati som man måste ta sig förbi, formulär att fylla i, etc… Det kommer ändå leda till att färre vill krångla med det.

Jag ska inte säga allt för mycket, eftersom jag inte är insatt. En sänkning av den studiemedelsberättigade tiden kommer troligtvis leda till extra pappersarbete för alla.

Byråkrati
Du har två kor. Du skjuter den ena och mjölkar den andra samt häller bort mjölken.

6 reaktion på “Bara 4års studiemedel?

 1. Tim

  Lite pappersinskickande gör nog ingen skillnad. Men det är läskigt om man inte kan ångra sig efter endast ett år på sin utbildning, som det föreslås.

 2. Rävöra Inläggsförfattare

  Jag förstår att de vill komma åt folk som bara slöpluggar lite då och då och tar studiemedel, men att inge få ångra sig är läskigt :(

 3. vikke

  Jag tycker också att det är dumt att bara ha fyra års studiemedel, men vad jag har hört så ska vi som går 5-åriga utbildningar kunna få 7 års bidrag istället för dagens 6 år. Jag har allt mer börjat bli sur på Allians för Sverige på grund av övervakning och högskolepolitik.

 4. Aquila

  Varför ska folk med femåriga utbildningar få 7 år om det är 5 år de är i behov av?? Det är väl vettigare att de låter folk gå klart den utbildning de påbörjat.
  Egentligen borde man försöka komma åt slöpluggarna på annat sätt t ex genom att man måste klara alla sina 30 poäng varje termin om det inte finns särskilda skäl.

 5. Aquila

  okej, nu har jag läst in mig.
  den som inom de fyra åren har lyckats läsa in en kandidat (tre år) får ytterligare två år för att eventuellt läsa en master.
  Den som läser en utbildning på 5 lr 6 år får 7 års studiemedel. Detta tillåter alltså t ex läkarstudenter (läkarutbildningen är 6 år) att läsa ytterligare ett år för att specialisera sig något som idag i praktiken är omöjligt att få studiemedel till.

 6. Second Opinion

  Hej!

  Vill tipsa om Second Opinions artikel om fyraårsgränsen: http://www.second-opinion.se/so/view/298

  ”Fyraårsgränsen gynnar inte genomströmningen”
  ”Sänk den studiemedelsberättigande tiden till fyra år för en högre genomströmning, föreslår Studiesociala kommittén på DN Debatt. Men förslaget riskerar tvärt om att leda till sämre genomströmning, menar Åsa Wikberg-Nilsson, som gjort en studie om genomströmning vid Luleå tekniska universitet.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>