Förlåta

Jag klickade mig fram till Oprah Winfrey på TV:n häromdagen. Jag vet inte vilken dag det var mest eftersom att jag har varit sjuk. Dagens tema var då den unge mannen som hade planerat och genomfört mordet på sin familj. Han lyckades döda sin mamma och bror, men inte sin pappa. Pappan var med i showen och det var även en intervju med sonen (Bart eller nåt sånt tror jag han hette). Sonen sitter i nuläget (eller showen visades i USA iaf) och väntade på sitt dödsstraff. Pappan berättade att han fortfarande hade svårt att förstå att det var hans älskade son som hade begått det här dådet, vilket självklart är förståeligt. Pappan sa dock att han hade förlåtit sonen, hur svårt det än hade varit. En psykolog som var med i showen berättade hur viktigt det var att kunna förlåta för att själv kunna gå vidare. Hur mycket dåligare man mår om man inte förlåter.

Jag kunde inte hålla med mer. Jag tycker själv att det är jättejobbigt att vara arg på någon och vill gärna förlåta för att kunna gå vidare. Det känns näst intill omöjligt att kunna gå vidare innan man har förlåtit och ibland även onödigt att inte förlåta. För oftast rör det ju sig om smågrejer som inte spelar någon större roll, och om de spelar roll så handlar det ju aldrig om att någon går och mördar de man älskar.

Jag har svårt att förstå hur man kan förlåta en så stor grej. Pappan sa själv att sonen hade tagit ifrån honom hela hans liv. Han älskade sin fru och ville åldras med henne och ingen annan. Han angav att det var Gud som hade hjälpt honom att förlåta, att hans vilja att förlåta var starkare eftersom Gud vill att man ska vara förlåtande. Psykologen sa också att tro (inte nödvändigtvis på en Gud) spelar en stor roll när man ska förlåta så stora händelser som den här.

Efter att ha sett det här programmet och funderat lite mer kring förlåtelse vill jag uppmana de som har någon de inte har förlåtit att förlåta! Vad kan det ha gjort som är så hemskt egentligen? Att svägerskan inte kom på senaste bjudningen. Eller att kompisen berättade din hemlighet. Jag tror inte det är många som har mord att förlåta. Värre saker än så finns ju (nästan) inte.

4 reaktion på “Förlåta

 1. Pelli

  Jag personligen anser att förlåtandet har gått till överdrift. Det finns oförlåtliga handlingar. Jag tvivlar också starkt på att den här mannen hade förlåtit mördaren om det varit någon annan än en nära släkting.

  Något jag motsätter mig extra mycket är när någon kommer och ber om förlåtelse, och man då förväntas acceptera bara för att den andra ber om det.

 2. Arre

  Oförlåtliga handlingar, finns inte, däremot kan det kännas som om handlingen är oförlåtlig.
  Man kan alltid förlåta någon men man kan kanske inte låtsas som om det inte har hänt.
  Jag tycker det är lättare att förlåta någon om de ber om förlåtelse. Det innebär förhoppningsvis att de ångrar det de ha gjort.

 3. Rävöra Inläggsförfattare

  Jag tvivlar också på att han hade förlåtit en person som han inte älskar. Det är mycket lättare att förlåta en person man älskar och det är totalt onödigt att förlåta en person som du träffat en gång (och aldrig kommer träffa mer) och då det är lättare att glömma händelsen än att förlåta.

  Självklart är det lättare att förlåta en person som ber om förlåtelse (då antar jag att personen ångrar sig). Man måste inte förlåta bara för att en person ber om att bli förlåten, men som jag har sagt i inlägget så tror jag att man mår bättre själv av att göra det.

  Ge exempel på en oförlåtlig handling.

 4. Aquila

  Det är lite lustigt att du skriver om detta nu, jag låg faktiskt och funderade på samma sak igår kväll.
  Jag, med den begränsade livserfarenhet jag har, tror inte heller att det finns oförlåtliga handlingar. Dessutom tror jag, precis som någon skrev ovan, att den svikna personen själv mår bra av att förlåta. Det kan naturligtvis vara skönt att kanalisera all sin vrede mot en person under en period men jag tror ändå att man kommer att ätas upp av sin egen negativa energi i längden. Vad det än är så är ingenting värt att offra resten av sitt liv för att älta. Vissa människor kan kanske glömma och gå vidare ändå men för många tror jag förlåtelsen är nödvändig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>