Döden

Idag på konfirmationen hade vi Döden som tema. Det var ett ganska tungt ämne. Dessutom var jag ända närvarande ledaren (förutom de ”vuxna” ledarna, Camilla och Lisa), det kom inga faddrar heller. Vi hade lite frågor kring döden och diskuterade vad vi trodde, tänkte och kände om det (jag hade en egen grupp som vår präst Camilla var med lite i i början). Några konfirmander började gråta då de mindes anhöriga som hade dött. Jag vet att det är nyttigt att gråta och att man mår bättre sen, men jag vet inte hur jag ska agera i situationen. Om det är en vän till mig är det inte lika svårt, men konfirmanderna känner jag inte så bra än.

Det är underligt att man vändigt sällan pratar om döden. Den enda (som jag kan komma på) officiella platsen man pratar om det på är kyrkan. Varför? Alla kommer vi någon gång att drabbas av det, då kanske det kan vara bra att reflektera över det hela. Visst är man rädd för döden, det tror jag de flesta är (oavsett om det är att dö själv eller att anhöriga ska dö), men jag tror att man mår bra av att prata om det och reflektera kring det. Visst grät flera komfirmander idag, men det var inte så att de mådde sämre när de gick hem än när de kom. Sorgen finns ju där ändå, man tänker inte på den ibland. När konfirmanderna gick hem sen var alla relativt glada. Jag vet i alla fall att jag mår bättre av att gråta när det gör ont (även när det inte gäller sorg).

Innan konfirmanderna gick hem fick de, om de ville, tända ett ljus för en nära anhörig som var död eller någon som hade det svårt. Ljuset i förgrunden på bilden är mitt ljus.

4 reaktion på “Döden

 1. vikke

  Det är jobbigt när man plötsligt måste vara ledare och ta hand om mer eller svårare saker än man är beredd på. Men jag utgår från att du gjorde något bra av det ändå.

  När det gäller att prata om döden så tror jag att Svenska kyrkan har blivit den ”myndighet” folk idag väntar sig att ska ta hand om problemen och känslorna och därför pratar man inte om det i övrigt. De är väl kanske en av de få poänger även ateister ser med kyrkan idag.

 2. Rävöra Inläggsförfattare

  Vad lustigt om man ser Svenska kyrkan som en ”myndighet” när den nu är helt skiljd från staten och normalt folk inte längre betalar skatt till den.

 3. Tim

  ”Det är underligt att man vändigt sällan pratar om döden.”

  Religion tar enormt mycket plats i världen, och det handlar inte om något annat än vad som händer efter döden.

 4. Rävöra Inläggsförfattare

  ”… och det handlar inte om något annat än vad som händer efter döden.”

  Öh.. jo? De handlar om väldigt mycket annat.

  Dessutom syftade jag inte riktigt på vad som händer efter döden, utan mer på när någon annan dör och hur man ska göra med sorgen eller hur man ska vara mot någon som sörjer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>