Ulla är orättvis

”Stoppa mediernas religösa propaganda” – Ulla Johannson skriver ilsket om det hon anser vara religionspropaganda i medierna.

Jag håller inte alls med Ulla i det hon skriver. Hon försöker framhålla att den religiösa propagandan ökar. Jag skulle inte vilja se det som propaganda utan rent informerande om vad som händer. Som exemplet hon ger med Fältprästen som hon tycker granskas alldeles för okritiskt. Låt människan få tänka efter själv, medierna propagerar redan vad som är rätt och fel i världen och om man nu tycker att man borde rikta kritike emot det kan man göra det själv. Jag personligen hade uppskattat att ha med mig en fältpräst om jag skulle ge mig ut. Det finns de som tycker att hans deltagande är viktigt och att det känns tryggt att ha någon där.

Jag tycker att religon behandlas alldeles för lite i media. Då det verkligen blossar upp är när det kommer fram information om sekter som håller på med konstiga saker. Detta ger en mycket orättvis bild av religion. Religion bygger oftast på kärlek till sina medmänniskor, det tycker jag också att det finns på tok för lite av i dagens samhälle. Jag tycker vi behöver mer information om religioner och att media borde ta upp det oftare på ett icke-kritiskt, gärna objektivt, sätt.

Kritiken som Ulla riktar mot religionens så kallade ”bakåtsträvande” effekt är inte helt obefogad, men orättvis. Hon framhåller det som att religionen alltid hämmar vetenskapen. I vissa fall har religionen satt stopp för vetenskapliga upptäckter på befogat sätt där vi rusar iväg alldeles för snabbt utan att tänka på de etiska eller moraliska hindrena, om vi kanske bryter en människas integritet eller liknande. För det andra finns de som är troende, men ändå litar på naturvetenskapen! Jag tror på Gud, men jag tror på evolution och molekyler också (förlåt för förenklingen, men jag vill inte krångla till det med jobbiga termer som inte alla förstår). Jag tycker inte att vi ska hindra medicinforskningen som krävs och jag är inte ensam kristen om att tycka detta. Alla religösa vill inte stoppa medicinforskningen, Ulla!

För övrigt vill jag påpeka en annan sak i Ullas text, alla ni som kan någonting om argumentationsteknik hoppas jag lade märke till hennes lutande plan i slutet av artikeln:

”Vill vi inte här ha den marschen bakåt mot medeltiden måste forskare och samhällsdebattörer vakna och verkligen se vad som håller på att ske.”

6 reaktion på “Ulla är orättvis

 1. Matte

  Kan du ge exempel på vad du menar i texten enligt nedan?

  ”I vissa fall har religionen satt stopp för vetenskapliga upptäckter på befogat sätt där vi rusar iväg alldeles för snabbt utan att tänka på de etiska eller moraliska hindrena, om vi kanske bryter en människas integritet eller liknande.”

 2. Rävöra Inläggsförfattare

  Jag kommer inte på något konkret exempel tyvärr.
  Det händer ofta att vetenskapen bara ser det positiva i sina upptäckter och inte tar hänsyn till metoderna för att nå dit. De första som reagerar på etiken och moralen i vetenskapliga frågor är religionen, men ändå finns det andra som kan hålla med om att vi i vissa fall går för långt. Jag antar att det är lite på samma sätt som djurrättsaktivister vill stoppa elaka djurförsök som religionen vill se till människovärdet.

  Sedan finns det självklart tillfällen där det skulle vara bättre att låta forskningen pågå för att rädda fler liv, men jag antar att alla måste få chansen att lägga fram sina årikter…

 3. vikke

  Ett möjligt exempel kan vara stamcellsforskningen. Ett annat möjligt exempel är kloning. Här har företrädare för religon varit långt ifrån ensamma om att kritisera, men aktiva har de varit.

  Dessutom är jag rätt säker på att vissa upptäckter och teorier kommit till tack vare religion. Läs gärna om Faraday i Bodainis bok ”E=mc^2″

  En sista kommentar: jag skulle inte bli förvånad om Ulla är med i föreningen Humanisterna, en ateistisk lobbyorganisation.

 4. Matte

  Ok, så du tycker det är bra att bromsa stamcellsforskningen. Något som enbart på grund av kristen tro kommer att förkorta livet på miljontals människor världen över. Snyggt På vilket sätt tycker du det är befogat?

 5. Matte

  Om du menar att teorier uppkommer på grund av religion därför att den som kom på den var religiös, ja då är det ju inte så konstigt om så skedde då större andelen av befolkningen i världen var religiös förr i tiden. Jag är säker på att Faraday hade kunnat komma på sina upptäckter även om han inte varit aktivt troende. Samma drivkraft som drev honom driver mig, och jag är inte det minsta religiös. Han var duktig på att se samband och bilder. Han var bra på att fanstiera och tänka i nya banor, något som vetenskap uppfostrar en till, något som religion många gånger undertrycker.

 6. vikke

  Jag sa inget specifikt om vad jag tycker om stamcellsforskningen (vilket jag inte har någon bestämd åsikt om) utan bara att det INTE ENBART är kristna som är emot det.

  När det gäller Faraday så kom han (enligt ovan nämnda bok) på att magnetfält är cirkulära tack vare att den religiösa inriktning han följde hade någon förkärlek för de formerna. De etablerade vetenskapsmännen däremot var skeptiska till det. Alltså är det långt ifrån säkert att han skulle ha sett sambandet utan religionen. Självklart hade någon sett sambandet förr eller senare, med eller utan religion, men tack vare vetenskapsmännen hade det tagit längre tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>