Självförtroende ≠ Modefixering

Okej, nu ska vi ta en djupare blick i den artikel jag tipsade om inatt: Tjejer gör något vettigt istället.

Förutom att jag skarpt ogillade rubriken så var artikeln mycket bra. Om man nu skulle kalla det för artikel, det känns mer som en text sprängd med kritik mot modebloggarna. Främst rör detta Blondinbella. För er som inte vet har Blondinbella blivit anmäld för att i sin blogg ha tipsat om produkter som hon har fått betalt att tipsa om från företagen. Hon har inte sagt till sina läsare att hon är sponsrad av dem. Vi har alltså ingen aning om Blondinbella överhuvudtaget hade testat dessa produkter innan hon tipsade om dem, eller hade några andra referenser på att produkten skulle vara bra.

Artikeln tar upp kritik emot modebloggarna och säger att de hetsar unga tjejer till att tro att lycka finns i smink och svindyra modemärken. Detta håller jag hlt med om. Vad tänker en osäker tjej i fjortonårsåldern då hon läser på Blondinbellas blogg att märkeskläder är allt man behöver. Snyggt smink går att dölja ens fula ansikte. Inga problem, vi skapar lycka med materialismen! Jag tror att vi har missförstått livets mening här. För det första kommer det här inte trösta fjortonåringen om hon inte har råd att köpa den snyggaste modeväskan eller de nya jeansen för 3000kr. Hon kommer bara bli mer ledsen över att hon aldrig kan bli som alla andra. Detta stärker inte flickans självförtroende.

Blondinbella ska enligt artikeln ha sagt: ”Jag vill få upp tjejers dåliga självförtroende och självkänsla”.
Precis som författaren till artikeln tycker jag att det här är en fin vision, och precis som honom undrar jag hur hon ska lyckas med det genom att öka konsumtionspressen på dem. Tvinga unga tjejer att ta sms-lån för att få råd med en ny snygg väska är ett exempel som författaren till artikeln anger. Detta är skrämmande. Jag förstår inte varför världen ska vara så modefixerad hela tiden. Jag kan förstå att det kan vara trevligt med något snyggt plagg eller lite smink även om jag själv inte är speciellt intresserad av det, men man ska inte låta sitt liv kretsa kring det. Jag tror ingen kan få total lycka av materiella ting. Tjejer snälla var er själva, ni behöver inte gömma er bakom en massa saker för att dölja någonting. Ni som tycker att det är så himla kul med mode, hetsa inte folk att tro att det är det bästa!

9 reaktion på “Självförtroende ≠ Modefixering

 1. Kakan

  What more to say but Word.
  Även om jag inte törs säga att jag är en så pass bra person så skulle jag nog kunna påstå att många skulle leva ett bättre liv om de som jag sket i sitt eget utseende. Fast man behöver kanske inta göra det till den milda grad som jag gör.

 2. Isabelle

  Det behöver inte bara vara så, kläder och smink kan vara ett intresse hur bra eller dålig självkänsla man än har! (:

 3. Rävöra Inläggsförfattare

  Absolut! Men jag tror inte att man genom mode kan stärka någons självförtroende och absolut inte genom att hetsa till mode.

  Dock tycker jag att smink är rätt löjligt, men vill man använda det så får man. Känns onödigt för vissa som sminkar sig två timmar (eller mer!) varje morgon.

 4. Kakan

  Jag vågar nog påstå att jag tycker smink är överflödigt, varför dölja det jag man är?
  Och nu dömer jag självklart inte alla, eftersom det finns många olika sätt att bruka smink, men jag tror att alla förstår vad jag menar. :o

 5. julls

  två timmar?!?!? hur i helsike lyckas man? Jag nöjer mig med max en kvart, lite concealer för de mörka ringarna under ögonen, och en och annan finne, lite mascara,. et voila! That’s it. anledningen är att jag tycker om hur jag ser ut när de mörka ringarna inte syns så mycket. Jag ser det som att jag bättrar på mig själv, inte att jag döljer något, framhäver det jag tycker är attraktivt hos mig, modest uttryckt :P. Fast självklart, jag är ju en enda person med en viss syn på saken, bland alla andra miljontals tjejer finns det miljontals andra synsätt.

 6. Bimbo Boy

  Väldigt bra skrivet! Håller med.
  Jag tycker personligen att modebloggar är skittråkiga men självklart ska blogga om vad de själva vill. Jag tycker dock att det är trist med all yta och dyra märken. Mode ska vara kul och det kan det vara utan att det kostar för mycket. :)

 7. vikke

  Det enda jag vill anmärka på är att det var ingen artikel, det var ett debattinlägg (ungefär som på ”Ordet Fritt” i Corren)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>