Åt skogen med BMI!

Okej, BMI kan vara ganska vettigt mått i vissa avseenden, men man måste ta det med en nypa salt. BMI är uträknat efter någon standardmänniska och tar inte hänsyn till hur du är byggd. Vissa är byggda på ett sätt där de ska ha högre BMI än andra för att det inte ska vara farligt. Jag skulle i kanske kunna gå ner till BMI 17 innan det börjar bli läskigt, någon annan kanske har BMI 19-20 och lider av anorexi eftersom personen i fråga inte är byggd på samma sätt som jag. Det är läskigt hur världen är viktfixerad, och att man ska se ut på ett visst sätt. En 12åring som inte är byggd enligt normen ska inte behöva räkna ut sitt BMI och få läsa att det står ”ÖVERVIKTIG!” över halva datorskärmen. Speciellt inte om man tränar regelbundet och äter bra mat (dvs inga onödigt feta saker, snabbmat eller liknande).

En annan sak som är intressant är att jag räknade ut mitt BMI för min minsta lillasyster. Hon är 11 och fick BMI 13.3. För sin längd ska hon väga minst 7kg mer för att inte vara underviktig. Det roliga är att hon inte är extremt spinkig. Hon är smal och tunn visst, men hon är inget fall av extrem undervikt. Hon är bara inte byggd för att passa in på BMI-skalan. Jag hoppas folk lär sig att inte lita på BMI och att inte vara så fixerade vid den. Äter man nyttigt och känner att man mår bra så ska man inte behöva gå ner/upp i vikt bara för att en siffra säger det till en.

3 reaktion på “Åt skogen med BMI!

  1. Rävöra Inläggsförfattare

    Jag kollade på en BMI-tabell för barn. Lägsta normala BMI för en 11åring ska ligga på 17.

  2. Johanna Sjödin

    Håller med. Vi fick genom skolidrotten göra ett så kallat livsstilstest som tyvärr var baserat på BMI. Det kändes ytterst oseriöst. Det är illa nog att människor i din och min ålder är fixerade vid viktantalet och inte ser till kroppens proportioner.

    Tim: BMI-skalan är inte till för de som vill bygga muskler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>