Varför ser man porrfilm (i smyg)?

Bara det senaste dygnet har jag fått hela 11 träffar från Google, jag börjar bli populär. I vilket fall är inte det inte så mycket angående statistiken jag skriver, förutom att detta inlägg är en reaktion på följande Googling: [min man ser på porr film när jag sover] (och nej, jag ska inte klaga på att porrfilm är särskrivet).

Vad intressant det är med personer som gör saker och tror att de inte ska bli upptäckta. Det här är ett väldigt bra exempel på en sådan situation. Vad får någon att tro att de inte ska bli upptäckta med någonting bara för att man ligger och sover? Om man tror sådant så har man nog en lite för naiv världsbild. Det påminner mig om när jag var liten och varje gång vi skulle städa (jag hatade att städa) så gick jag på toan, eller när jag kom hem för sent och drog nödlögnen att jag glömt att kolla på klockan fast jag visst varit medveten om att den var alldeles för mycket. Då trodde jag att jag var smart och att mamma inte skulle genomskåda mig. Tror man att man är smart som ser på porrfilm i hemlighet när någon sover? Man är nog faktist ganska osmart. Det är menat att upptäckas.

Om den andra parten lite diskret vill på den första att erkänna genom att lägga fram lite hintar, är man inte så ganska blind och ännu mer naiv om man inte uppfattar dem och istället kommer på lögner för att dölja verkligheten. Det låter på något sätt fortfarande som ett litet barns tankegångar, det barnsligt naiva om att man är helt säker på att det inte går att bli upptäckt. Därför kan man ju punga på med lögner tills dess att det brister, men det är klart att det inte brister, för allt kommer bli så bra.

Vad är det med porrfilm som är så tillfredsställande nu då? Ja, det får du svara på, för jag har ingen aning. För mig känns det bara onaturligt att kolla på andra människor som har sex, speciellt på den orealistiska nivån som porrfilmer utspelar sig i. De förutspråkar allt annat än det som jag gör när det kommer till sex och samlevnad. För mig har sex och kärlek en väldigt stark koppling, det ska vara med den man älskar och litar på. Sedan hur själva sexet går till rör mig inte det minsta, det är väl upp till var och en om de vill binda upp varandra eller go doggy style. Jag skulle inte på något sätt vilja påstå att porrfilmer speglar kärlek. Speciellt verkar det inte vara kärlek som tittarna är ute efter.

Jag vill inte påstå att de fanfiction jag läser speglar kärlek i allra högsta grad, men jag vill göra alla påminda om att jag kräver en viss standard på dem. Det ska finnas känslor med, och gör det inte det så blir det inte trevligt… då mår jag illa. Däremot vill jag påvisa skillnaden mellan filmen och texten. Fantasier har väl aldrig varit olagligt, och sådant lämnas ofta mycket rum för i texter. Dessutom får man in karaktärernas tankar och känslor på ett tydligare sätt än i en film. Det är speciellt där jag ser skillnaden. En text där det är bara pangbom och körpå utan några känslobeskrivningar (eller sådana som inte sträcker sig längre än till ”han känner sig kåt”) ligger på ungefär samma nivå som en porrfilm.

Så tillbaka till det som det handlade om från början. Hur skulle jag själv reagera om min pjkvän tittade på porrfilm medan jag sov?
Eftersom jag har mycket svårt att tänka mig att det överhuvudtaget skulle inträffa så har jag ännu svårare att tänka mig min reaktion. Jag skulle inte gilla det. Jag skulle acceptera det mer om han hade berättat det för mig och jag visste om det, men att göra det i hemlighet och att jag sedan upptäckte det skulle göra mig väldigt besviken. I övrigt skulle jag väl vilja veta varför han har behovet att titta på porrfilm på nätterna, om det är så att man själv inte räcker till. Skulle vi inte alla gärna tolka det som att det är vårat fel? För då är det ju så mycket enklare att rätta till. Jag skulle i alla fall ställa honom mot väggen, och jag skulle kräva att få veta anledningen till varför han gör som han gör, eftersom det i högsta grad påverkar vårt förhållande. Både sexlivet, där han uppenbarligen känner att han behöver något extra/annat, och samlivet, eftersom han känner att han måste dölja en del av sitt liv eller anledningarna till varför den där porrfilmen är så bra.

6 reaktion på “Varför ser man porrfilm (i smyg)?

 1. Karin

  jag håller med i allra högsta grad. sex och känslor hör defenitivt ihop och jag skulle också känna mig illa till mods om min pojkvän skulle göra så.

 2. vikke

  Eftersom jag inte känner mig träffad av inlägget så kan jag inte besvara frågan varför killar/män ofta uppskattar porrfilmer (även om H&M’s underklädsreklam på busskurer ger en hint om varför det inte längre räcker med att se en bit bar hud). Däremot så tror jag att en anledning till att man ser på porr i hemlighet är att man vill slippa en konfrontation. Och det är antagligen inte mer kritik till flickvänner heller fruar att män tittar på porr än vad det är när kvinnor läser sexnoveller. Och anledningen till att män har en stark sexualdrift har säkert delvis med biologi att göra.

 3. Anders Nilsson

  ”uppenbarligen känner att han behöver något extra/annat” Jag förstår om du känner dig åsidosatt, men jag skulle vilja avslöja en sak för dig: de flesta människorna i världen onananerar.
  Där, jag sa det. När det finns färdiga fantasier tillgängliga på nätet (i form av porr i alla dess slag) så är det inte särskilt konstigt om din man väljer att konsumer dem istället för att klura ut sina egna scenarion. Skulle du begära av honom att han berättar alla sina runkfantasier? Bara för att man är ett par betyder inte det att man äger varandras sexualitet.

 4. Anders Nilsson

  oj, det verkar inte som att man kan redigera sina inlägg :S

  Porrfilm håller en väldigt låg standard, men att hävda att dito noveller skulle vara mycket bättre tycker jag låter konstigt. Det är ett argument på ungefär samma nivå som ”film är skräpkultur” – det känns helt enkelt mossigt. Du säger ju själv att du vill ha mer raffinerade beskrivningar i det du läser – precis det här är de som tittar på porr ute efter, att få se allt. Bara för att du inte förstår betyder inte det att det är ondskefullt eller dåligt. Däremot är det synd att det inte görs bättre porr – något med fler element från sexnovellernas värld.
  För att återgå till svartsjuke-frågan skulle jag vilja undra om du fantiserar om din partner VARJE gång du onanerar?

 5. Rävöra Inläggsförfattare

  ah, det var ju inte min kille som kollade på porrfilm då, men jag förstår precis vad du menar. Jag skulle inte ha någonting emot om det fanns bättre gjorda porrfilmer med mera känslomässiga inslag, det är det som jag saknar i porrfilm över lag och även i vissa berättelser. Som jag sa, fantisera har ju alltid varit lagligt, och nej jag skulle nog inte påstå att det rör sig om min partner 100% av gångerna.
  Anledningen till att man blir upprörd beror nog mest på att porrfilmstittandet har en väldigt negativ klang. Jag tror ändå jag skulle vilja veta varför partnern nu tittar på det, om man som jag nu inte förstår själva poängen i det visuella tillfredsställandet. Jag skulle nog fortfarande inte vilja att han skulle se på filmen… det är just standarden på filmerna jag klagar på, om de varit mer känslomässsigt inriktade, mer runt kärlek så skulle filmen komma till en annnan nivå. Jag antar att detta är svårt att fånga på film, eller så är inte konsumenterna tillräckligt intresserade av att låta filmen ha en ”bättre” handling.

 6. Anders Nilsson

  Det kanske inte alltid är kärlek man är ute efter? Förhoppningsvis tillfredställs den biten i förhållandet :) Jag tror det handlar om vad som säljer och vad som är billigt att göra när det gäller kvalitén. När det gäller fotografier så är det nog lättare att hitta foton som är både intressanta foton och upphetsande..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>